Kauan eläkoon hiphop!

Blockfest
Kun Elvis vatkasi lanteitaan 50-luvun Amerikassa, nuoriso sekosi ja vanhemmat pelästyivät. Nuorisovallankumous oli alkanut. Ed Sullivan Show’ssa Elviksen tv-esiintyminen sensuroitiin eli näytettiin vain “lanteista ylöspäin”, koska 60 vuotta sitten pelkkä tanssiminen riitti aiheuttamaan pahennusta ja pelonsekaisia tunteita.

60-luvulla The Beatles villitsi nuorisoa ja pelotti vanhempia siinä määrin, että koulupoikia erottiin koulusta vain sillä perusteella, että nämä olivat kasvattaneet Beatle-tukat, eli hiukset, jotka kasvoivat korvien päälle. Vanhemmat olivat hädissään ja kutsuivat Beatle-faneja pitkätukiksi.

70-luvulla Led Zeppelinin Robert Plant esiintyi keikoilla ilman paitaa ja Alice Cooper mestasi vauvanukkeja kirveellä. Meininki – ja nuoriso – oli vanhempien näkökulmasta karkaamassa käsistä.

80-luvulla tukkahevibändeissä miehet meikkasivat ja joivat tekoverta. Maailma oli muuttunut helvetin esikartanoksi – miehet näyttivät naisilta ja naiset miehiltä. Tuomiopäivä näytti tulevan hetkenä minä hyvänsä.

90-luku toi muotiin norjalaishevin ja kirkkojen polttamisen, ja taisipa polttopuuhien tiimellyksessä muutama norjalainen hevimies päästä hengestäänkin. Rock oli tullut tiensä päähän, sillä se oli turmellut nuorisoa jo viidellä vuosikymmenellä, ja tuona aikana tilanne oli kääntynyt nuorison kannalta sietämättömäksi: mitään ei enää ollut tehtävissä, koska vanhempia vastaan ei enää voinut kapinoida kuuntelemalla rockia tai heviä; isät ymmärsivät poikiaan, koska olivat itse aikanaan kuunnelleet Black Sabbathin vinyylit sekä etu- että takaperin.

Mustasta rytmimusiikista voimansa ammentavan rockin kyky aiheuttaa pahennusta oli kuollut.

2000-luvulla nuorison oli siis pakko kehittää uusia keinoja. Lapsukaiset oivalsivat, että jos 50-luvulla kapinointiin riitti lanteen vatkaaminen, oli sama keino otettava käyttöön uudestaan. Massamuotiin tuli hiphop, jonka tahtiin saattoi hytkyä.

2010-luvulla pahennuksen aiheuttamiseen riittää pari roskaa nurmikolla, vai mitä mieltä olette oheisen uutisen kommentista? Olisiko Sauna Open Air aiheuttanut saman reaktion?

Kauan eläköön hiphop!

DEREK SINDEL ROCK BAND
- Straight outta 931 -

Speak Your Mind

*